It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

De ce agravează simptomele psoriazisului iarna?

Iarna nu vine cu vești bune pentru pielea ta. Iată câteva motive. Scăderea temperaturii este unul dintre ele. Atunci când se face frig și dai drumul la căldură, aerul pierde și ultimele urme de umezeală, ceea ce îți usucă pielea și îi crește sensibilitatea1. De asemenea, expunerea scăzută la lumina soarelui duce la o scădere importantă a nivelului de vitamină D din organism (vitamina D este produsă la nivelul pielii sub acțiunea razelor solare). Știm deja că deficitul de vitamină D se întâlnește frecvent la persoanele cu psoriazis, iar acesta este mai accentuat iarna2. Având în vedere că vitamina D este implicată atât în creșterea celulelor pielii, cât și în reglarea sistemului imunitar3, nu este nicio surpriză faptul că exacerbările psoriazisului sunt mai frecvente în anotimpul rece.

Doar să-ți faci bagajul și să pleci în țările calde, altfel nu prea ai cum să controlezi vremea. Dar vestea bună este că există multe metode prin care poți reduce influența pe care iarna o are asupra pielii tale:

1. Atenție la săpun

Săpunul deshidratează pielea și îi modifică pH-ul natural, pielea devenind astfel mai predispusă la iritaţii4. Pentru o curățare blândă, folosește un gel de curățare fără săpun.

2. Fă baie…cu tărâțe de ovăz

Poate suna ciudat, dar să faci baie cu tărâțe de ovăz poate avea efecte antiinflamatorii5. Umple o șosetă sau o altă bucată de material cu ovăz și pune-o în cadă sau cumpără produse de îngrijire conținând tărâțe de ovăz. Când ovăzul intră în contact cu apa, produce o peliculă gelatinoasă care protejează și hidratează pielea. Ar trebui să stai în apa cu ovăz în jur de 15-20 de minute – dar asigură-te că apa nu este prea fierbinte și când ieși din baie aplică imediat cremă hidratantă pe piele5.

Dacă nu ai timp să faci baie în cadă, alte câteva remedii rapide, cum ar fi să folosești ulei de duș sau să menții o temperatură mai scăzută în cameră, pot ajuta pielea să nu se mai usuce după spălare.

Și, mai ales, indiferent dacă faci un duș rapid sau o baie relaxantă, nu uita că nu trebuie să freci prea insistent, pentru a nu irita pielea.

3. Cumpără-ți un umidificator de cameră

Încălzirea centralizată usucă aerul din locuință pe timpul iernii, așa că un umidificator poate fi util1. Aceste dispozitive umidifică aerul cu vapori fini de apă. Se pot dovedi la fel de eficiente chiar și  un castron cu apă sau un prosop ud pus pe calorifer.

4. Folosește din belșug cremă de corp

Aplică pe piele un strat gros de cremă hidratantă, de cel puțin două ori pe zi (ideal când pielea este umedă), pentru a-ți proteja pielea și a o menține bine hidratată1. Produsele care conțin uree sau acid salicilic ajută la înmuierea și îndepărtarea pielii uscate în zonele afectate6.

5. Mănâncă amintindu-ți mereu că ai psoriazis

Acizii grași Omega-3 pot avea beneficii anti-inflamatorii importante în bolile cu mecanism imun, printre care și psoriazisul7. Alimentele bogate în acizi grași Omega-3 – cum ar fi semințele de in, semințele de floarea-soarelui, semințele de dovleac, peștele gras (somon, macrou), nucile și migdalele – pot ajuta la menținerea sănătății pielii.

6. Poartă haine din bumbac sau din fibră de bambus

Poate că un pulover de lână pare confortabil, dar țesăturile care zgârie pot avea un efect iritant asupra pielii sensibile. De aceea, este important să porți întotdeauna pe dedesubt o țesătură moale de tip bumbac sau mătase, pentru a preveni iritația pielii8. Nu este important doar ce haine porți, ci și cum le porți. Purtarea unor haine strâmte poate să accentueze iritația pielii prin frecarea acestora de leziunile deja existente8.

7. Tine stresul sub control

Sezonul sărbătorilor de iarnă poate fi una dintre cele mai stresante perioade ale anului. Și știm că stresul poate agrava simptomele de psoriazis9, așa că, pentru binele pielii tale, nu te stresa prea tare. Întreabă-ți medicul ce îți recomandă pentru ameliorarea stresului.

 8. Ieși afară din casă

Profită cât poți de mult de soarele iernii și ieși afară în zilele însorite pentru a-ți îmbunătăți nivelul de vitamina D – dar și dispoziția.

9. Vorbește cu medicul tău

Dacă totuși leziunile de la nivelul pielii se agravează în perioada iernii, chiar trebuie să-ți faci programare la doctor. Cu toată bunăvoința ta, uneori pur și simplu nu poți preveni exacerbările bolii, așa că medicul tău este cel mai în măsură să te ajute.

 

Referințe

1Website “National Psoriasis Foundation” – Psoriasis in spring, summer, fall and winter. Accesat în Mai 2021. https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/faqs/weather

2Vitamin D status in patients with chronic plaque psoriasis. Gisondi P, Rossini M, Di Cesare A, Idolazzi L, Farina S, Beltrami G, Peris K, Girolomoni G. Br J Dermatol. 2012 Mar;166(3):505-10. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22013980

3A review of the critical role of vitamin D in the functioning of the immune system and the clinical implications of vitamin D deficiency. Schwalfenberg GK. Mol Nutr Food Res. 2011 Jan;55(1):96-108. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=20824663

4Cutaneous cleansers. Kuehl BL, Fyfe KS, Shear NH. Skin Therapy Lett. 2003 Mar;8(3):1-4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12858234

5Pazyar N, Yaghoobi R, Kazerouni A, Feily A. Oatmeal in dermatology: A brief review. Indian J Dermatol Venereol Leprol [serial online] 2012 [cited 2015 Nov 20];78:142-5. Disponibil la: http://www.ijdvl.com/text.asp?2012/78/2/142/93629

6Website “National Psoriasis Foundation” – Over the counter, not over your head. Accesat în Mai 2021. https://www.psoriasis.org/over-the-counter/   

7Study on the use of omega-3 fatty acids as a therapeutic supplement in treatment of psoriasis. G Márquez Balbás, M Sánchez Regaña, and P Umbert Millet. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2011; 4: 73–77. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3133503/

8Website “Everyday Health” – How Clothing Can Affect Psoriasis. Accesat în Mai 2021. http://www.everydayhealth.com/psoriasis/psoriasis-and-clothing.aspx

9Stress as an influencing factor in psoriasis. Heller MM, Lee ES, Koo JY. Skin Therapy Lett. 2011 May;16(5):1-4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=21611682