It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Așa cum scria William Shakespeare pentru eroii săi Romeo și Julieta, „what’s in a name”? (ce valoare are, oare, numele?)

Artrita psoriazică și psoriazisul sunt similare ca denumire, dar cât de apropiate sunt, de fapt, în ceea ce privește cauza, simptomele și manifestările? Mii de articole disponibile în mediul online dezbat legătura dintre aceste două afecțiuni care sunt ușor de confundat prin prisma relației dintre ele; suntem aici pentru a-ți pune la dispoziție toate aceste informații.

Înainte de a intra în detalii și a-ți povesti despre legătura dintre cele două afecțiuni, iată un scurt rezumat despre ceea ce se știe în prezent:

 • Psoriazisul afectează, în mod vizibil, pielea prin formarea de plăci roșii acoperite de scuame (coji) albe. Psoriazisul apare, în mod obișnuit, la nivelul genunchilor, coatelor și scalpului, dar poate afecta, de asemenea, trunchiul, palmele și tălpile1. Artrita psoriazică poate prezenta  multe dintre simptomele de psoriazis, dar asociază în plus, și afectarea articulară2

 • Până la 40% dintre persoanele cu psoriazis pot dezvolta artrită psoriazică4. Deși medicii nu pot identifica pacienții care vor fi afectați de această boală, există adesea semne timpurii ale acestei afecțiuni4.

 • 85% dintre persoanele cu artrită psoriazică prezintă probleme cutanate asociate psoriazisului înainte de apariția durerilor articulare5.

 • Artrita psoriazică apare, de obicei, după ani de zile de la debutul psoriazisului (deși nu se întâmplă așa întotdeauna).

 • Aproximativ 40% dintre persoanele care dezvoltă artrită psoriazică au rude care prezintă această afecțiune sau psoriazis5.

Vreau să aflu mai multe

Așadar, care este conexiunea între cele două afecțiuni? Ei bine, în ambele afecțiuni apare un răspuns inflamator exagerat. Pe scurt, dacă ai artrită psoriazică sau psoriazis înseamnă că ai un răspuns imun exagerat; poate suna impresionant, dar acest lucru chiar înseamnă că sistemul tău imunitar funcționează anormal și în final apar simptomele de artrită psoriazică sau psoriazis4. Încă nu se cunosc genele responsabile pentru funcționarea anormală a sistemului imunitar și este posibil ca descifrarea acestui mister să reprezinte cheia pentru descoperirea de noi tratamente pentru aceste afecțiuni.

Unele cercetări sugerează că persoanele cu psoriazis sever ar putea prezenta un risc mai mare de dezvoltare a artritei psoriazice. Vestea bună este că severitatea psoriazisului nu are legătură cu intensitatea episoadelor acute de artrită psoriazică, astfel că, afectarea severă a pielii nu înseamnă obligatoriu simptome semnificative de artrită.

În general, dovezile arată destul de clar că, deși sunt două afecțiuni separate, artrita psoriazică și psoriazisul sunt adesea asociate. Prin urmare, dacă ai psoriazis este important să urmărești apariția eventualelor manifestări ale artritei. Aceste simptome se pot dezvolta lent, în timp, sau pot apărea rapid, acest lucru variind de la persoană la persoană. Te sfătuim să discuți cu medicul tău în cazul în care prezinți oricare dintre următoarele simptome:

 • Oboseală generalizată 

 • Sensibilitate, durere și inflamație a tendoanelor 

 • Degete umflate la mâini și picioare 

 • Rigiditate, durere, tumefacție și sensibilitate la nivelul uneia sau mai multor articulații

 • Amploare redusă a mișcărilor 

 • Rigiditate și oboseală matinale 

 • Modificări la nivelul unghiilor - de exemplu, unghiile se detașează de patul unghial și/sau mimează infecția fungică 

 • Roșeață și durere oculară 

Referințe

1Website: WebMD. Psoriasis. Ultima accesare în Mai 2021. http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/understanding-psoriasis-basics#1

2Website: Mayo Clinic. Psoriatic arthritis. Ultima accesare în Mai 2021, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriatic-arthritis/home/ovc-20233896

3Mease, P. et al. Managing Patients with Psoriatic Disease: The Diagnosis and Pharmacologic Treatment of Psoriatic Arthritis in Patients with Psoriasis. Drugs 2014; 74: 423-441

4Website: WebMD. The Link Between Psoriatic Arthritis and Psoriasis. Ultima accesare în Mai 2021. http://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/link-between-psoriasis-and-psoriatic-arthritis

5Website: Rheumatoid Arthritis. PsA Facts: What are the Statistics behind Psoriatic Arthritis?  https://www.rheumatoidarthritis.org/psoriatic-arthritis/facts-and-figures/ Ultima accesare în Mai 2021