It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Dacă suferi de psoriazis, probabil că ai auzit deja povestea aceasta: mergi într-un anumit loc din Orientul Mijlociu, intră în apa unui anume lac unde nu crește și nu trăiește nimic și pregătește-te să fii uimit(ă).

Este vorba despre Marea Moartă, un lac cu apă sărată, care se întinde între Iordania, Israel și Palestina. Numele îi este dat de apa foarte sărată, în care nu supraviețuiește niciun animal sau plantă1.

Pacienții cu psoriazis merg de mult timp la Marea Moartă, ale cărei ape bogate în minerale acționează ca un balsam pentru piele1. Ce anume face ca Marea Moartă să aibă un efect atât de benefic pentru piele? Este o întrebare interesantă și se pare că sunt mai mulți factori care contribuie la această superputere a acestei ape.

Puterea magneziului

În primul rând, este vorba despre apa propriu-zisă. Marea Moartă este extrem de sărată, iar apa este, de asemenea, bogată în minerale, printre care și magneziu2, cunoscut ca având efecte favorabile în afecțiuni inflamatorii3. Așa că, probabil, când înoți în Marea Moartă, apele sale bogate în minerale pătrund în piele, menținând-o hidratată și reducând inflamaţia3.

Terapia cu lumină naturală

În plus, se pare că puterile vindecătoare ale Mării Moarte nu sunt date doar de apa in sine. Un studiu israelian a comparat un grup de pacienți cu psoriazis care au făcut baie în Marea Moartă cu un grup de pacienți care au făcut baie în exact același tip de apă (cu aceeași salinitate și cu același nivel de magneziu), dar situată în altă zonă geografică, iar rezultatele studiului au evidențiat că pacienții din primul grup au avut rezultate mai bune4. Cu alte cuvinte, se pare că atât relieful, cât și climatul de la Marea Moartă au o influență benefică asupra pielii.

Beneficiile relaxării

Este de asemenea posibil ca relaxarea să joace un rol important în procesul de calmare a pielii – nu uita că stresul poate declanșa exacerbări ale psoriazisului5 – și ce poate fi mai relaxant decât să plutești pe apa unui lac, învăluit(ă) în lumina soarelui?

Plutire ușoară!

Referințe:

1Encyclopaedia Britannica, Dead Sea. Accesat în Mai 2021. https://www.britannica.com/place/Dead-Sea

2Maslow, J. Secrets of the Dead Sea. Accesat în Mai 2021. https://blogs.timesofisrael.com/secrets-of-the-dead-sea/

3Bathing in a magnesium-rich Dead Sea salt solution improves skin barrier function, enhances skin hydration, and reduces inflammation in atopic dry skin. Proksch E1, Nissen HP, Bremgartner M, Urquhart C. Int J Dermatol. 2005 Feb;44(2):151-7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15689218

4Everyday Health – Is Dead Sea Salt an Effective Psoriasis Treatment? Accesat în Mai 2021  http://www.everydayhealth.com/psoriasis/can-dead-sea-salt-treat-psoriasis.aspx

5National Psoriasis Foundation: Stress and psoriatic disease. Accesat în Mai 2021 https://www.psoriasis.org/life-with-psoriasis/stress