It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Acum o clipă te gândeai la ale tale și în următoarea îți apare pe braț o erupție roșie, care se tot dezvoltă și/sau te trezești că începi să te scarpini intens pe cap.

Alteori, afecțiunile cutanate debutează în mod treptat: o zonă mică de piele descuamată pe cot care, de exemplu, pare că devine puțin mai mare în fiecare zi. 

Când vine vorba despre afecțiunile cutanate autoinflamatorii mediate imun, cum este  psoriazisul, simptomele și boala variază foarte mult de la persoană la persoană. Acestea fiind spuse, iată câteva faze de evoluție ale bolii pe care este posibil să le recunoști:

1) „Hmm, asta e ciudat!”

Afecțiunile cutanate pot apărea la orice vârstă, deși pentru psoriazis vârsta medie la debut este în jur de 15 – 20 ani1. (Este interesant de precizat că un studiu a arătat că persoanele diagnosticate înainte de vârsta de 40 de ani tind să prezinte forme mai grave decât cei diagnosticați după această vârstă1, dar fiecare persoană este afectată în mod diferit.) Totuși, leziunile propriu-zise tind să fie similare de la o persoană la alta. Pete circulare, roșii, acoperite de scuame argintii1, care tind să afecteze mai mult scalpul, coatele, genunchii și spatele în zona lombară, dar care pot apărea oriunde pe corp (inclusiv la nivelul unghiilor).

2) „Mă mănâncă atâââât de tare!”

Pentru unele persoane, cel mai deranjant poate fi aspectul plăcilor de psoriazis. Pentru altele, senzația de mâncărime (pruritul). Problema este următoarea – și este aceeași pentru majoritatea afecțiunilor cutanate – cu cât te scarpini mai mult, cu atât pielea se inflamează mai mult. Cu cât este mai inflamată, cu atât senzația de mâncărime va fi mai mare. Înainte să-ți dai seama, te vei trezi prins(ă) într-un cerc vicios și îți vei dori să îți poți „da jos” pielea ca pe o salopetă. Aceasta este de obicei faza în care cei mai mulți oameni ajung în cele din urmă la doctor în speranța unei vindecări miraculoase, care să OPREASCĂ senzația de mâncărime. Psoriazisul poate fi extrem de pruriginos, în special în timpul nopții când te poate trezi din somn2. Cu toate acestea, încearcă să reziști dorinței de a te scărpina – pe cât de bine te poți simți pentru 2 secunde, pe atât totul va deveni mult mai rău. 

3) „Și credeam că nu poate fi mai rău…”

În unele cazuri, afecțiunile cutanate pot implica și alte părți ale corpului. De exemplu, uneori, psoriazisul afectează articulațiile. Această afecțiune dureroasă este cunoscută sub numele de artrită psoriazică (PsA). De fapt, s-a estimat că PsA apare până la 40% dintre persoanele cu psoriazis3. Aproximativ 87% dintre persoanele cu artrită psoriazică prezintă, de asemenea, semne de psoriazis unghial, în care unghiile se îngroașă, se decolorează și prezintă denivelări la nivelul suprafeței4.  Ideea este că, așa-zisele „afecțiuni ale pielii” pot uneori să cuprindă și alte părți ale corpului și, frecvent, par să se agraveze înainte să se amelioreze.

4) „Cât o să mai dureze această suferință?”

Medicul tău îți poate prescrie medicamente care să te ajute să controlezi simptomele cutanate și să diminueze senzația de mâncărime. Aceasta poate să ajute și la minimizarea exacerbărilor și chiar la dispariția lor pentru o perioadă. Psoriazisul este o boală cronică, ceea ce înseamnă că simptomele pot reapărea. Unele persoane menționează că stresul poate declanșa exacerbările, de exemplu. Și are sens, pentru că hormonii de stres pot activa sistemul imunitar și eliberarea compușilor inflamatori5,6. Cu timpul, cu siguranță vei ajunge să observi care sunt factorii declanșatori în cazul tău și să reușești să îi eviți. De asemenea, vei stabili împreună cu medicul tău tratamentul care acționează cel mai bine pentru tine.

5) „Ei bine, acest lucru pare să ajute…”

Nu este nicio îndoială că este dificil să ai o boală de piele. Multe persoane obosesc și renunță pur și simplu, dar noi suntem aici ca să-ți spunem că nu aceasta este soluția! Învață cum să devii „stăpânul” pielii tale. Pentru a controla afecțiunea, începe prin a discuta cu medicul tău despre tratament. Medicii pot stabili un plan de tratament personalizat și te pot învăța cum să îți controlezi simptomele. Dar mai ales, nu trebuie să renunți la a găsi o soluție. Poate să dureze, dar cu ajutorul medicului tău îți vei da seama ce funcționează cel mai bine pentru tine.

Referințe

1 Psoriasis: epidemiology, clinical features, and quality of life. R G B Langley, G G Krueger, C E M Griffiths. Ann Rheum Dis 2005;64:ii18-ii23 http://ard.bmj.com/content/64/suppl_2/ii18.full

2 Factors affecting sleep quality in patients with psoriasis. Gowda S, Goldblum OM, McCall WV, Feldman SR.  J Am Acad Dermatol. 2010 Jul;63(1):114-23.  Publicat online înainte de tipărire pe 26 Nov 2009. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19944485

3 Mease, P. et al. Managing Patients with Psoriatic Disease: The Diagnosis and Pharmacologic Treatment of Psoriatic Arthritis in Patients with Psoriasis. Drugs 2014; 74: 423-441

Nail Involvement as a Predictor of Concomitant Psoriatic Arthritis in Patients With Psoriasis. A. Langenbruch; M.A. Radtke; M. Krensel; A. Jacobi; K. Reich; M. Augustin. The British Journal of Dermatology. 2014;171(5):1123-1128. http://www.medscape.com/viewarticle/836159

Stress as an Influencing Factor in Psoriasis. Misha M. Heller, Eric S. Lee, John Y.M. Koo. Skin Therapy Letter. 2011;16(5).   http://www.medscape.com/viewarticle/742811_3

6 J Formos Med Assoc. 2005 Apr;104(4):254-63. Stress, insomnia, and chronic idiopathic urticaria--a case-control study. Yang HY1, Sun CC, Wu YC, Wang JD.  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15909063