It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Deci... crezi că ai psoriazis? Nu te teme, nu ești singur.

Psoriazisul este o afecțiune a pielii întâlnită frecvent, deranjantă, prezentă la aproximativ 2% din populația planetei1 – adică 125 de milioane de oameni, pentru cei care erau gata să calculeze.

Primul pas corect

Deci, ai remarcat ceva: o iritație, o senzație de mâncărime, o leziune a pielii, orice. Deși primul tău impuls ar fi să intri pe internet și să începi să cauți pe forumuri (toți am trecut prin asta), primul pas corect este să te programezi la un consult la medic pentru a primi diagnosticul corect. Informează-ți medicul despre absolut tot ce se întâmplă – chiar tot. Începerea unui tratament greșit  poate provoca probleme importante de sănătate – ca să nu mai vorbim de frustrarea când vezi că starea ta nu se îmbunătățește. De aceea, regula de aur este să ceri întotdeauna părerea medicului. În fond, el este specialistul.

Dar, pentru că tot ești pe modul „căutare”, așteptând să-ți vină rândul la consultație, iată câteva detalii despre alte afecțiuni, care ar putea să te inducă în eroare. Deși împart multe trăsături comune cu psoriazisul, este important să subliniem și numeroasele diferențe dintre ele.

  • Eczema – Eczema sau dermatita atopică este chiar mai des întâlnită decât psoriazisul. Ca și în cazul psoriazisului, nu se cunoaște cauza ei și, tot ca în cazul psoriazisului, nu se poate transmite prin contact.
  • Dermatita atopică este mai frecventă la bebeluși și la copii, deși poate surveni la orice vârstă. Oamenii care locuiesc în orașe sau care trăiesc în zone cu climă uscată, sunt mai predispuși să facă această boală2. Medicul va efectua probabil o biopsie pentru a face diagnosticul diferențial între psoriazis și eczemă. „Dar cum voi ști care este diferența?” vei întreba. Ei bine, se pare că, văzută la microscop, pielea din psoriazis apare mai îngroșată și mai inflamată decât pielea din eczemă3.
  • Dermatita seboreică – la copiii mici, această afecțiune se mai numește „crustă de lapte”. La adulți poate deveni o problemă pe termen lung, cu exacerbări pe tot parcursul vieţii4. Pielea are o nuanță roșiatică, cu un aspect inflamat și uleios. Vremea rece și uscată, dar și stresul, pot declanșa exacerbările.
  • Mătreața – Mătreața este o afecțiune cronică, des întâlnită, caracterizată prin senzație de mâncărime la nivelul scalpului și prin prezența unor scuame albe, uleioase, formate din celulele moarte ale pielii, în păr sau căzute pe umeri5. Vestea bună este că această afecțiune nu pune, în general, probleme și, de cele mai multe ori, nici nu necesită consult dermatologic, deși, dacă mătreața devine supărătoare sau persistă pentru perioade lungi de timp, ar putea fi nevoie de o rețetă pentru un șampon anti-mătreață. Reține însă că ar trebuie să te consulte un medic pentru a exclude alte afecțiuni mai severe, cum ar fi psoriazisul.
  • Râia (scabia) – Râia este cauzată de un parazit, Sarcoptes scabiei, și poate fi confundată cu psoriazisul din cauza aspectului asemănător al pielii, cu cruste și plăci scuamoase. Spre deosebire de psoriazis, însă, râia este contagioasă și se transmite prin contact direct. Mergi obligatoriu la medic dacă ai astfel de simptome.
  • Pitiriazis rubra pilaris – Cunoscută și ca PRP, este o afecțiune rară a pielii, deseori greșit diagnosticată inițial ca psoriazis – deși răspunde mult mai greu la tratament6. Este o afecțiune cronică, fără o cauză cunoscută și fără tratament până în acest moment, caracterizată prin prezența de pete roșii, scuamoase, care pot apărea pe toată suprafața corpului, deși, uneori, sunt prezente doar la nivelul coatelor și genunchilor. Este mai frecvent la adulții de peste 40 de ani, dar poate afecta și copiii.

Deși multe dintre aceste afecțiuni nu prezintă un pericol vital, ele pot fi deranjante. Pe de altă parte, există afecțiuni mult mai grave care pot semăna, la un moment dat, cu psoriazisul. De exemplu, limfoamele cutanate cu celule T, printre care și mycosis fungoides, pot mima simptomatologia psoriazisului sau a oricăreia dintre afecțiunile descrise mai sus7.

Este important diagnosticul corect pentru că, deși aceste afecțiuni au simptome asemănătoare, un tratament sub-optimal poate agrava și mai tare afecțiunea.

Deși psoriazisul este o afecțiune uneori dureroasă, poate fi controlat. Acum că știi câte ceva despre bolile care pot „mima” psoriazisul, trebuie să te simți și mai bine pregătit(ă) pentru consultație. Indiferent de modul de stabilire – prin biopsie, analize sau alte metode – diagnosticul corect te va ajuta, în cele din urmă, să înțelegi mai bine afecțiunea care te va însoți toată viața. 

Referințe:

1World Health Organization. (2013, April 5). Psoriasis: Report by the Secretariat. http://apps.who.int/gb/ebwha/pdf_files/EB133/B133_5-en.pdf. Ultima accesare în Mai 2021

2National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases. (2014, November). What Is Atopic Dermatitis? https://www.niams.nih.gov/health-topics/atopic-dermatitis Ultima accesare în Mai 2021

3National Psoriasis Foundation. About Psoriasis. https://www.psoriasis.org/about-psoriasis. Ultima accesare în Mai 2021

4American Academy of Dermatology. Seborrheic dermatitis. https://www.aad.org/public/diseases/scaly-skin/seborrheic-dermatitis. Ultima accesare în Mai 2021

5The Mayo Clinic. (2014, January 23). Diseases and Conditions: Dandruff. Retrieved February 12, 2016, from http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dandruff/basics/symptoms/con-20023690. Ultima accesare în Mai 2021

6The American Osteopathic College of Dermatology. Pityriasis Rubra Pilaris. http://www.aocd.org/?page=PityriasisRubraPil. Ultima accesare în Mai 2021

7Elmer, K. B., & George, R. M. (1999, May 15). Cutaneous T-Cell Lymphoma Presenting as Benign Dermatoses. American Family Physician, 59(10), 2809-2813. http://www.aafp.org/afp/1999/0515/p2809.html Ultima accesare în Mai 2021