It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Discutăm despre motivele pentru care comunicarea este esențială când vine vorba despre artrita psoriazică.

Să ai o afecțiune cronică precum artrita psoriazică înseamnă să dezvolți o relație pe termen lung cu medicul tău și, ca în orice relație, pentru a funcționa, trebuie depus efort de ambele părți. Consultațiile nu vor fi niciodată la fel de distractive ca atunci când îți petreci timpul cu prietenii tăi, dar să te înțelegi cu medicul tău este la fel de important.

De fapt, valoarea adusă de o relație strânsă pacient-medic este dovedită științific: un studiu recent a arătat că o relație bună cu medicul chiar schimbă situația stării tale de sănătate1,2.

Un bun pacient

Medicul tău poate să fie cea mai amabilă, mai strălucită și mai potrivită persoană să primească premiul Nobel, dar tot are nevoie de puțin ajutor din partea ta. Așadar, înainte de fiecare consultație, alocă puțin timp ca să îți „faci temele”. Cu toții știm că simptomele de artrită psoriazică pot varia. De aceea, pentru ca medicul tău să aibă o perspectivă completă a situației tale, încearcă să îți urmărești evoluția simptomelor și modificările stilului de viață. Ține un jurnal sau utilizează o aplicație de monitorizare a simptomelor pentru a-ți ajuta medicul să identifice tiparele și factorii declanșatori ale reactivărilor simptomelor articulare și, astfel, să previi viitoarele episoade înainte să se întâmple.

O altă recomandare de urmat este să îți pregătești o listă de întrebări pentru medic. Încearcă să le aranjezi în ordinea priorității. 

De asemenea, nu uita să aduci un carnețel pentru a nota orice recomandare primită de la medicul tău. Pentru susținere, mergi împreună cu un prieten sau un membru al familiei. Medicii pot comunica o cantitate copleșitoare de informații, mai ales în timpul primelor consultații după stabilirea diagnosticului.

Discută toate detaliile

Deși toată lumea ar trebui să simtă că poate discuta liber cu medicul, realitatea poate fi ușor diferită: rezultatele unui studiu american arată că 30% dintre femei și 23% dintre bărbați le-au spus medicilor mici minciuni sau nu au relatat anumite informații3. Deși ideea de a discuta despre un anumit simptom sau o problemă cu medicul îți poate crea disconfort, reține că probabil medicul tău a oferit recomandări pentru aceeași problemă de multe ori. Este pur și simplu meseria lor să se ocupe de modurile stranii în care funcționează corpul uman! Chiar dacă problema ta este o noutate și pentru cadrele medicale, un medic plin de compasiune te va lua în serios și va încerca să găsească o soluție.

Cum rămâne cu medicii? Medicii au dezvăluit că uneori minimizează informațiile sau simplifică prea mult explicațiile pentru că își doresc să evite bulversarea pacienților sau să înlăture speranțele nerealiste4. Dacă crezi că medicul nu îți oferă destule informații, să nu-ți fie teamă să pui întrebări.

Așa că, pentru a-ți aduce contribuția în relația cu medicul, informează-te, notează orice recomandare și comunică deschis. Până la urmă, este nevoie de doi pentru controlul bolii și sunteți amândoi implicați în rezolvarea acestei probleme!

Referințe

1Massachusetts General Hospital Press Release “Study confirms impact of clinician-patient relationship on health outcomes”. https://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-04/mgh-sci040714.php  Ultima accesare în Mai 2021

2Kelley JM, Kraft-Todd G, Schapira L, Kossowsky J, Riess H. The Influence of the Patient-Clinician Relationship on Healthcare Outcomes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. PLoS One. 2014;9(4). http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=24718585

3Website “Zocdoc” – New Zocdoc study reveals women are more likely than men to lie to doctors. https://www.zocdoc.com/about/news/new-zocdoc-study-reveals-women-are-more-likely-than-men-to-lie-to-doctors. Ultima accesare în Mai 2021

4Palmieri JJ, Stern TA. Lies in the Doctor-Patient Relationship. Prim Care Companion J Clin Psychiatry 2009;11(4):163-8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2736034/