It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Este intrigant faptul că unul dintre cel mai dificil de explicat simptom ale artritei psoriazice nu este recunoscut oficial ca afecțiune medicală.

Ai avut vreodată stări de confuzie, uitare, oboseală mintală sau n-ai putut gândi clar? Dacă da, atunci probabil te confrunți cu ceea ce frecvent se numește „minte încețoșată”.

Acest termen, „minte încețoșată”, este unul universal utilizat de pacienții cu boli cronice, dar există foarte puține studii despre cauzele acestei stări și, la fel de important, despre potențialele modalități de rezolvare1.  Vestea bună este că aceasta reprezintă o arie în care cercetătorii au început să facă progrese și recent a fost publicată o teorie2.

Știm că artrita psoriazică este o afecțiune de natură inflamatorie și cercetătorii canadieni au descoperit o legătură potențială între inflamație și această afectare a memoriei și a capacității de concentrare. Echipa de cercetători a descoperit că, de fapt, țesuturile inflamate pot transmite semnale creierului, care pot determina o stare de rău și oboseală1. Dar cum? Ei bine, de obicei inflamația cronică activează” celulele sistemului imunitar din circulația sangvină, determinându-le să ajungă în creier și să elibereze proteine denumite citokine1. În mod normal, aceste proteine ajută la reglarea răspunsului sistemului imunitar față de orice infecție. Dar la nivelul creierului, citokinele pot determina modificarea cantității și activității unor mediatori chimici importanți cunoscuți sub denumirea de neurotransmițători1. Această schimbare a activității neurotransmițătorilor ar putea fi cauza oboselii psihice și a lipsei de claritate în gândire care se asociază cu starea de "minte încețoșată"1

O altă legătură între starea de „minte încețoșată” și artrita psoriazică ar putea fi explicată de depresie și anxietate: un alt studiu canadian a descoperit că depresia și anxietatea, care se întâlnesc atât de des în bolile cronice ar putea, de asemenea, să afecteze procesele cognitive/procesele mentale2.

Din păcate, nu există încă un tratament pentru starea de „minte încețoșată” dar mici schimbări ale stilului de viață pot ajuta la minimizarea efectelor acestei stări în viața de zi cu zi:

Ascultă-ți bioritmul

Cei mai mulți dintre noi ne încadrăm într-una din cele două categorii: persoane matinale sau „păsări de noapte”. Este destul de simplu să îți dai seama din ce categorie faci parte, așa că asigură-te că valorifici timpul din zi în care te simți cel mai productiv. Sari din pat la 6 dimineața? Încearcă să-ți stabilești intervalul de activitate intensă între 07:30 – 08:30 pentru a-ți îndeplini activitățile cotidiene administrative. Ești mai degrabă „pasăre de noapte:? Rezervă-ți niște timp mai târziu în cursul zilei pentru a trece prin lista ta de activități.

Ceea ce ne conduce la...

O rutină fixă este o rutină distractivă

Să ai o rutină pe care să o urmezi îndeaproape poate să ajute la „limpezirea minții”. Este dovedit faptul că dezvoltarea unor obiceiuri poate ajuta creierul să conserve energie, deci, dacă ai un tipar deja stabilit de activități pe care le efectuezi dimineața sau seara, îți poți „elibera neuronii” ca să se concentreze pe alte lucruri.

Exerciții pentru corp

Exercițiile fizice pot fi cea mai bună metodă prin care să îți odihnești mintea și să oprești vârtejul gândurilor. De asemenea, exercițiile fizice pot ajuta la îmbunătățirea somnului și pot avea un impact pozitiv asupra legăturii dintre oboseală și starea de „minte încețoșată”. În zilele în care exacerbările nu sunt chiar cele mai grave, încearcă să mergi pe jos cu 15 minute mai mult decât ai merge în mod normal - s-ar putea să ajute!

Exerciții pentru minte

Rezervă 10 minute din zi pentru a încerca ceva care chiar îți solicită mintea, pentru că acest lucru chiar te ajută. Îți plac cuvintele? Investește într-o carte de cuvinte încrucișate. Preferi mai mult numerele? Atunci alege sudoku...

Transformă-ți telefonul în asistent personal

Una dintre cele mai mari provocări ale stării de „minte încețoșată” poate fi adesea afectarea memoriei (uitarea). Fii cu un pas înainte și transformă-ți telefonul în asistentul tău personal: scrie-ți în aplicația Note gândurile sau lucrurile pe care trebuie să le ții minte, păstrează o listă continuă a activităților pe care le ai de făcut și actualizează-ți jurnalul imediat ce stabilești o întâlnire.

 

Referințe

1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3741070/

2http://blog.arthritis.org/rheumatoid-arthritis/rheumatoid-arthritis-brain-fog/ . Ultima accesare  în Mai 2021