It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Iată scena: Este ora 15:00, te afli la birou și ai o listă de activități lungă cât o zi de post și... BUM! Deodată te lovește puternic oboseala. Ți se pare cunoscut?

Te-ai întrebat vreodată de ce oboseala apare brusc, fără semne care să te avertizeze? Este cel mai dificil de anticipat și, totodată, unul dintre cele mai obișnuite simptome ale artritei psoriazice1, așa că doar imaginează-ți că oboseala ar putea vorbi...

Tu: Oboseală, mă urmărești? Pare că vrei să ne petrecem mereu timpul împreună, iar adevărul este că mie nu îmi face mare plăcere.

Oboseala: Bineînțeles că te urmăresc! Poți să îi mulțumești artritei psoriazice pentru asta. Știai că sunt cea mai bună prietenă pentru aproape jumătate dintre persoanele cu artrită psoriazică?1 Ce pot să zic? Sunt foarte populară. Îmi plac persoanele cu artrită psoriazică, pentru că îmi dau importanță. Până acum nimeni nu a reușit să își dea seama de ce sunt prezentă în viețile voastre atât de mult. Aparent, sunt al 2-lea simptom caracteristic al acestei afecțiunii (am pierdut în fața durerii, care este pe primul loc)2. Destul de tare, nu crezi?

Tu: Nu, nu chiar.

Oboseala: Nu e prea prietenos ce-mi spui! Să te întreb ceva: simptomele tale cauzate de artrita psoriazică sunt mai severe? Acesta ar putea fi motivul pentru care sunt aici – cu cât afecțiunea este mai gravă, cu atât mai des voi apărea2.

Tu: Deci, să ne lămurim. Nu numai că am simptome severe de artrită psoriazică, dar cu cât boala se agravează, cu atât te voi vedea mai des? 

Oboseala: Este distractiv, nu-i așa? Poate că știi ca artrita psoriazică este legată de anxietate și depresie. Și ghici ce… și la mine este la fel! Cu cât te simți mai neliniștit(ă), cu atât este mai probabil să vin într-o vizită-surpriză la tine3!

Tu: Of, groaznic! Bine, deci un stil de viață sănătos ar trebui să remedieze situația. Începând din acest moment, îmi voi schimba dieta – fără gluten, fără zahăr, fără lactate, fără nimic distractiv. ATUNCI mă vei lăsa în pace?

Oboseala: Hmmmmmm, lasă-mă să mă gândesc... Poate. Chiar nu știu. Să reduci consumul de zahăr procesat te poate face să te simți mai bine în general, dar, sincer, nu este de ajuns ca să fii sigur(ă) 100% că o să dispar1.

Tu: Bine, deci cum POT să scap de tine?

Oboseala: Este greu de spus – sunt super vicleană și de fapt nimeni nu știe răspunsul. Tot ce știu este că pe măsură ce durerea este tot mai prezentă în viața ta, cu atât este mai posibil să apar și eu (nu îmi place să fiu lăsată pe dinafară). Dar se spune că exercițiile fizice reduc durerea din artrită (păstrează musculatura puternică și ajută la protejarea articulațiilor, prin scăderea solicitării acestora și ameliorând, astfel, durerea)1. Deci, dacă îți dorești foarte, foarte mult să nu mai fim prieteni, atunci mai multe exerciții fizice te-ar putea ajuta. În plus, nici nu-mi place să fac planuri și prefer spontaneitatea, deci dacă îți intri în ritm și faci exerciții fizice în mod constant, sunt șanse să devii prea plictisitor(oare) pentru mine. Pe mai târziu!

Referințe

1Website: National Psoriasis Foundation. Fatigue and psoriatic arthritis https://www.psoriasis.org/advance/fatigue-and-psoriatic-arthritis  Ultima accesare Mai 2021

2Website: Clinical Pain Advisor. Ostrow, N. Psoriatic Arthritis Linked to High Fatigue http://www.clinicalpainadvisor.com/arthritis/psoriatic-arthritis-linked-to-high-fatigue/article/490025/  Ultima accesare Mai 2021

3Website: Healthline. Fatigue and Depression: Are They Connected? Ultima accesare Mai 2021.  http://www.healthline.com/health/depression/fatigue