It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

De la serviciu și până la relațiile sociale, psoriazisul îți poate afecta viața în mai multe feluri.

„Oh, nu ai nimic. Dă-te cu niște cremă!”

„Pare doar piele uscată. Cred că ești bine!”

De câte ori ai auzit aceste cuvinte de la cei din jurul tău? Dacă le-ai auzit mai mult de o dată, este deja prea mult. Prietenii și cunoștințele încearcă uneori să minimizeze afecțiunea spunând „este doar o boală de piele”, în timp ce persoanele care  au această afecțiune, știu că psoriazisul este mai mult decât ceea ce se vede. Ridică mâna dacă simți ca și cum ai primi un pumn de fiecare dată când cineva încearcă să reducă importanța afecțiunii tale…

De ce psoriazisul nu înseamnă doar „piele descuamată”

Dacă ai psoriazis, probabil cunoști simptomele:

  • Senzația de mâncărime, arsură sau disconfort pe care o simți la nivelul pielii
  • Durerea la nivelul leziunilor fisurate, care pot sângera la atingere

Tu știi  că este mult mai mult decât atât. Sunt alte aspecte ale psoriazisului care pot fi la fel de dificil de gestionat. De exemplu, comorbiditățile, adică alte boli  care apar în același timp. Cele mai frecvente comorbidități ale psoriazisului includ1,2,3:

  • Depresia
  • Diabetul
  • Artrita psoriazică
  • Bolile cardiace

Comorbiditățile pot constitui o situație supărătoare pentru cineva care are psoriazis – dar relația dintre psoriazis și comorbidități este complexă. Nu trebuie să eziți niciodată să discuți cu medicul tău despre orice întrebări sau îngrijorări pe care le poți avea în legătură cu psoriazisul și comorbiditățile acestuia.

Psoriazisul poate să îți afecteze și calitatea vieții. De altfel, studiile au arătat că 79% dintre persoanele cu psoriazis au raportat că afecțiunea a avut un impact negativ asupra vieții lor4. Impactul psoriazisului asupra activității profesionale, a relațiilor și chiar a stării tale active sunt aspecte discutate frecvent pe aceasta pagina.

Psoriazisul are impact asupra calității vieții tale? Dacă ești curios(oasă) să afli mai multe despre aceasta, ia în considerare efectuarea testului DLQI. Raportul Organizației Mondiale a Sănătății din 2016 referitor la psoriazis subliniază, detaliat, unele dintre dificultățile legate de calitatea vieții și problemele de sănătate mintală frecvent asociate cu psoriazisul, într-un efort de creștere a conștientizării globale. 

Deci… ce spui?

Întrebarea rămâne: cum să îți explici psoriazisul atunci când persoanele din jur încearcă să reducă importanța bolii? Este o întrebare la care e dificil de răspuns și răspunsul fiecăruia va fi diferit. 

Cum poți să mergi mai departe?

Din nefericire, unele persoane cu psoriazis reușesc mai greu să își controleze manifestările cutanate ale bolii. Este ca și când o lovitură te pune la pământ, dar este important să te ridici mereu. Fii persistent(ă)! Continuă să discuți aceste aspecte importante cu medicul tău dermatolog. Fii pregătit(ă)! Întreabă mai mult - și gândește-te la un viitor mai bun. Continuă să îi educi pe cei din jurul tău. Și dacă ei nu ascultă și cineva spune că este „doar o erupție”, nu ezita să îți exprimi nemulțumirea.

Referințe

1 Farley E et al. G Ital Dermatol Venereol. 2011 Feb;146(1):9-15. Psoriasis: comorbidities and associations. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21317853

2 Abuabara K et al. Br J Dermatol. 2010 Sep;163(3):586-92. Cause-specific mortality in patients with severe psoriasis: a population-based cohort study in the U.K. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20633008

3 Gelfand JM et al. Arch Dermatol. 2007 Dec;143(12):1493-9. The risk of mortality in patients with psoriasis: results from a population-based study https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18086997

4 Krueger G, Arch Dermatol 2001;137:280-284. The impact of psoriasis on quality of life: results of a 1998 National Psoriasis Foundation patient-membership survey. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11255325