It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Pentru unele persoane cu psoriazis, o tăietură inofensivă sau o zgârietură pot determina o accentuare a psoriazisului, din cauza unui fenomen denumit Koebner.

Ni s-a întâmplat tuturor. Ne uităm la ecranul telefonului în timp ce mergem, ne lovim de (și aici poți să menționezi orice obiect dur sau ascuțit) și ne zgâriem. Iar pentru majoritatea oamenilor, povestea se termină aici. Alții, poate, au nevoie să aplice local un bandaj și niște gheață. Dar pentru 25% dintre pacienții cu psoriazis, povestea este departe de a se termina. Pentru ei, o tăietură sau o zgârietură, aparent banale, pot determina o accentuare în toată regula1.

Ce-ai spus?!?!

Știm, pare greu de crezut, nu? Dar prima legătură între rănile la nivelul pielii și accentuarea psoriazisului a fost descrisă încă din 1876, când un medic dermatolog german, pe nume Heinrich Koebner, a descoperit că leziuni noi de psoriazis apăreau în zone ale pielii unde aceasta fusese traumatizată anterior2. Aceste noi leziuni erau, în mod tipic, caracterizate de linii distinctive care urmau cicatricile apărute în urma tăieturilor, zgârieturilor sau inciziilor chirurgicale. Această observație inițială a dus ulterior la descrierea și înțelegerea a ceea ce oamenii de știință numesc acum fenomenul Koebner.

Semnele care indică un răspuns de tip Koebner

Poate chiar și tu ai experimentat un răspuns de tip Koebner fără să îți dai seama. De obicei, există o întârziere de aproximativ 10-14 zile, de la momentul traumatismului de la nivelul pielii până la apariția noilor leziuni de psoriazis. În unele cazuri, această întârziere poate dura și câțiva ani3! Da, ai citit bine, o tăietură sau o zgârietură de acum câțiva ani poate fi locul de apariție a unor noi leziuni de psoriazis!

Cele mai multe dintre leziunile apărute prin acest mecanism al răspunsului de tip Koebner sunt plăci netede, liniare, care pornesc direct din cicatricea rămasă în urma traumatismului de la nivelul pielii. Dar nu întotdeauna arată așa. Unii pacienți dezvoltă leziuni mai puțin bine delimitate, care urmează liniile mai puțin vizibile ale altor tipuri de traumatisme ale pielii, cum ar fi arsurile solare sau diverse erupții cutanate. Iar în cazul altor pacienți, noile leziuni de psoriazis pot fi determinate de evenimente aparent nesemnificative, cum ar fi înțepături de insecte, vânătăi, mici tăieturi la bărbierit sau vezicule (bășici).

Care este cauza fenomenului Koebner?

De parcă fenomenul în sine nu ar fi de ajuns de frustrant, ceea ce îl face și mai frustrant este că oamenii de știință nu au descoperit încă mecanismul declanșator. Unele cercetări sugerează că ar putea avea legătură cu modificări la nivelul capilarelor sanguine care vascularizează pielea, care ar putea fi implicate în declanșarea inflamației, dar mecanismul în sine rămâne deocamdată un mister.

Știm totuși că răspunsul de tip Koebner apare mai frecvent iarna, iar persoanele care au deja o exacerbare a psoriazisului sunt mai predispuse la acest tip de răspuns – mai ales dacă au forme severe de psoriazis3.

Modalități de a reduce riscul de a prezenta fenomen Koebner

În afară de a te înveli într-o folie de protecție și să nu mai ieși niciodată din casă, nu prea poți face mare lucru pentru a evita complet traumatismele la nivelul pielii. Dar există modalități simple prin care să reduci la maxim acest risc. De exemplu, acoperă-ți brațele și picioarele dacă faci  activități care presupun contact fizic, cum ar fi sportul sau grădinăritul. De asemenea, asigură-te că hainele și încălțămintea sunt măsura ta, pentru a evita frecarea. Și, dacă știi că ești genul de persoană sensibilă la orice tăietură sau zgârietură, atunci evită traumatismele inutile ale pielii, cum ar fi cele asociate cu acupunctura sau tatuajele.

Și încă un sfat important: dacă urmează să ai o intervenție chirurgicală de orice fel și știi cât de reactivă este pielea ta la traumatisme, este important să îi comunici chirurgului acest lucru pentru că ar putea interfera cu procesul de vindecare a plăgii chirurgicale.

Nu uita, Koebner a fost medic dermatolog!

Persoana după numele căruia a fost denumit fenomenul Koebner, a fost un medic dermatolog – era calificat să recunoască acest tip de leziune psoriazică. Dacă prezinți exacerbări neobișnuite ale psoriazisului, nu te juca de-a doctorul și nu presupune că de vină este fenomenul Koebner. Este foarte important să vorbești cu medicul tău curant sau specialistul dermatolog despre modificările apărute în evoluția bolii ca să primești recomandările lor despre cum le poți ține cel mai bine sub control.

Și, între timp, am putea cu toții să petrecem ceva mai puțin timp cu ochii pe ecranul telefonului și să fim atenți pe unde mergem, pentru a evita inutile „răni de război” de la atâta tastat!

Referințe

1. Developing Shingles-Induced Koebner Phenomenon in a Patient With Psoriasis: A Case Report. Zhao YK, Zhang YQ, Wang F, Wu HH, Luo ZY, Luo DQ, Chen WN. Medicine (Baltimore). 2015 Jul;94(26):e1009. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=26131802

2. The Koebner phenomenon. Sagi L, Trau H. Clin Dermatol. 2011 Mar-Apr;29(2):2316. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=21396563

3. The isomorphic phenomenon of Koebner. Thappa DM. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2004 May-Jun;70(3):1879. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17642609