It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Dacă ai fost diagnosticat cu artrită psoriazică (AP), este posibil să fi avut dureri la nivelul spatelui. Până la 70% dintre pacienții cu AP pot avea simptome axiale (la nivelul articulațiilor sacroiliace și coloanei vertebrale) pe parcursul bolii1.

Cercetătorii încă nu au descoperit legătura exactă dintre artrita psoriazică și afectarea coloanei vertebrale, dar se consideră că la originea ambelor boli stau dezechilibre ale sistemului imunitar, cu suprastimularea acestuia și extinderea inflamației în tot corpul2. Cele două afecțiuni de la nivelul spatelui care afectează cel mai frecvent pacienții cu AP sunt spondilita și sacroileita2. Doar pronunțarea acestor cuvinte poate fi o provocare, nu mai vorbim despre înțelegerea efectului lor asupra coloanei vertebrale! Dar nu îți face griji - vom analiza datele științifice pentru a-ți explica care sunt efectele acestor afecțiuni asupra articulațiilor.

Spondilita

Spondilita afectează aproximativ 20% dintre pacienții cu artrită psoriazică și determină inflamația articulațiilor din două regiuni principale: între pelvis și coloana vertebrală, respectiv între vertebre3. În unele cazuri, proliferarea osoasă poate cauza sudarea sau fuzionarea a două sau mai multe vertebre, ceea ce determină rigiditate, care îngreunează mișcarea și provoacă durere intensă.

Pacienții cu artrită psoriazică și spondilită sunt de obicei mai în vârstă și au o durată mai lungă a bolii4, deși aceasta este încă o asociere care nu a putut fi explicată complet. Deci cum descoperiți spondilita? Simptomele pot include frecvent dureri de spate care sunt ameliorate prin exerciții fizice, dar care nu sunt ameliorate prin odihnă, rigiditate și durere de spate de intensitate crescută dimineața sau seara și durere la nivelul ligamentelor și tendoanelor3.

Durerea articulară sacroiliacă

Aproximativ o treime dintre pacienții cu AP au sacroileită și este mai frecvent întâlnită la femei5. Exact ca spondilita, principala cauză a acestei afecțiuni este inflamația articulațiilor specifice, în acest caz articulațiile sacroiliace, care sunt localizate în porțiunea terminală a coloanei vertebrale. Rolul acestora este de a susține greutatea părții superioare a corpului când stai în picioare sau când mergi și transferă această greutate membrelor inferioare.

Este interesant cum, în mod frecvent, sacroileita din artrita psoriazică poate afecta doar una dintre cele două articulații. Dacă prezinți în mod repetat durere pe o singură parte, este foarte important să îi spui medicului, deoarece poate fi detaliul care ajută la diagnosticarea afecțiunii5.

Având în vedere rolul pe care îl au articulațiile afectate, sacroileita este agravată de mișcări simple cum ar fi statul în picioare, mersul, păstrarea poziției șezând pentru o perioadă lungă (de exemplu când conduci) sau schimbarea poziției când stai în pat. Persoanele cu această afecțiune spun frecvent că schimbarea poziției din șezut în picioare este extrem de dureroasă, deci fii atent la momentele în care această tranziție este în mod special dureroasă5.

Gata! Prezentarea a două dintre cele mai frecvente probleme de la nivelul spatelui asociate artritei psoriazice este completă. Dacă ai dureri  de spate sau rigiditate, discută cu medicuI tău și citește lista noastră cu sfaturi utile pentru a-ți mai ușura puțin activitățile de zi cu zi.

 

Referințe

1Feld J et al. Axial disease in psoriatic arthritis and ankylosing spondylitis: a critical comparison. Nature Reviews Rheumatol. 2018;14(6):363-371

2Website: Arthritis Foundation. Arthritis and Diseases that Affect the Back. Ultima accesare în Mai 2021 http://www.arthritis.org/about-arthritis/where-it-hurts/back-pain/causes/back-arthritis.php

3Website: Spondylitis Association of America. Overview of Psoriatic Arthritis. Ultima accesare în  Mai 2021 https://www.spondylitis.org/Psoriatic-Arthritis

4Baraklios, X et al. The involvement of the spine in psoriatic arthritis. Clin Exp Rheumatol 2015; 33 (Suppl. 93):S31-S35. http://www.clinexprheumatol.org/article.asp?a=9845

5Website: Spine Health. All About Sacroiliitis. Ultima accesare în Mai 2021. http://www.spine-health.com/conditions/sacroiliac-joint-dysfunction/all-about-sacroiliitis