It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Știai că fiecare mână are 27 de articulații?1

Nu numai că sunt printre cele mai solicitate articulații ale corpului (efectuând operațiuni delicate precum legarea șireturilor și acțiuni care necesită tensiune precum pieptănatul), dar sunt și printre cele mai fragile.

De aceea, probabil că nu este nicio surpriză că una dintre primele manifestări asociate cu artrita psoriazică de tip durere articulară și disconfort poate apărea la nivelul mâinilor. Deci ce declanșează mai exact simptomele?

Pe scurt, simptomele artritei psoriazice pot apărea oriunde în corp atunci când există un dezechilibru al proteinelor din circulația sangvină, care determină suprasolicitarea sistemului imunitar. Pentru pacienții cu artrită psoriazică, această suprasolicitare poate avea ca rezultat o afecțiune cunoscută sub denumirea de inflamație a entezelor sau entezită, care reprezintă inflamația zonei de inserție osoasă a ligamentelor și tendoanelor. Entezita determină rigidizarea țesuturilor din zona afectată (proces cunoscut sub numele de fibroză) sau solidificarea acestora (proces cunoscut sub numele de osificare sau calcificare), ceea ce provoacă durere, tumefiere și sensibilitate. Entezita nu apare în alte forme de artrită cum ar fi artrita reumatoidă sau osteoartrita2.

O altă boală asociată cu artrita psoriazică ce afectează mâinile este dactilita, cunoscută mai frecvent ca „degete cu aspect de cârnați”. Dactilita afectează aproximativ 40-50% dintre persoanele care au artrită psoriazică4 și este determinată de inflamația tendoanelor care se întind de-a lungul degetelor mâinilor sau picioarelor3. Este o afecțiune asimetrică, adică poate afecta degete diferite de la mâini (un detaliu care poate fi esențial pentru diagnostic, așa că menționează acest aspect la orice prezentare la medic)3. Asemănător entezitei, cele mai frecvente manifestări constau în tumefierea și durerea degetelor și dificultăți în mișcarea regiunilor afectate3.

Lumea în care trăim ne împiedică să ne descurcăm fără ajutorul mâinilor – mâinile sunt esențiale pentru activitățile de zi cu zi. Dar este important de reținut că manifestările artritei psoriazice la nivelul mâinilor se pot agrava atunci când se realizează un număr mare de activități repetitive, ca de exemplu folosirea tastaturii (inclusiv tastatura telefonului!), ținerea cuțitului în mână pentru tăierea legumelor sau cusutul.

Dacă mâinile te dor și sunt rigide în mod frecvent, asigură-te că discuți cu medicul tău la următoarea consultație și spune-i care sunt părțile care te dor. Medicul tău îți poate da trimitere la fizioterapeut, care să îți creeze un plan personalizat de exerciții și să te ajute la ameliorarea durerii și disconfortului din ariile afectate. De asemenea, îți poate recomanda să porți o atelă sau, în unele cazuri, să faci un tratament injectabil pentru ameliorarea durerii. Între timp ai grijă să îți odihnești mâinile cât se poate de mult. 

Referințe

1Sharp JT, et al. How many joints in the hands and wrists should be included in a score of radiologic abnormalities used to assess rheumatoid arthritis? Arthritis Rheum 1985; 28(12): 1326-35

2http://www.arthritis.org/about-arthritis/where-it-hurts/wrist-hand-and-finger-pain/causes/hand-wrist-arthritis.php  Ultima accesare în Mai 2021

3Veale D, Rogers S, Fitzgerald O. Classification of clinical subsets in psoriatic arthritis. Br J Rheumatol1994;33:133–8.

4Ritchlin CT et al. N Engl J Med. 2017;376(10):957-970