It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Puloverele au fost ascunse în spatele dulapului, grătarele au fost aprinse și concediile mult dorite au fost rezervate... vara este aici! Zilele leneșe, însorite de vară sună atât de atrăgător, dar ce se întâmplă când simptomele cutanate se agravează și interferează cu planurile tale?

Deși multe persoane observă diminuarea simptomelor de artrită psoriazică în timpul verii, acest anotimp poate să aducă și provocări când vine vorba de îngrijirea pielii. Dacă simptomele tale se agravează în lunile mai calde, atunci iată câțiva dintre cei mai frecvenți factori potențiali de agravare și câteva metode care să te ajute să îi eviți.

Soare

Dacă ai răspuns bine în trecut la terapia cu raze UV, atunci este posibil ca soarele din timpul verii să îți ajute pielea și, de fapt, să reducă simptomele. Dar, nu uita să eviți parfumurile puternice sau produsele de protecție solară pe bază de alcool și caută întotdeauna produse pentru piele sensibilă. Unele tratamente utilizate pentru controlul psoriazisului pot crește de fapt sensibilitatea la soare, care, în schimb, crește riscul de arsuri solare chiar și în urma unei expuneri minime. Așadar, discută cu medicul tău pentru a afla dacă tratamentul tău îți influențează expunerea la razele UV. 

Căldură

Căldura și transpirația pot agrava uneori simptomele de artrită psoriazică. Poate părea imposibil să eviți temperaturile în creștere, dar planificarea activităților în aer liber în timpul dimineții sau la începutul serii te va ajuta să nu te expui la căldura puternică din mijlocul zilei și îți oferă o scuză excelentă pentru a trage un pui de somn după-amiază – o situație din care toată lumea are de câștigat! Dacă lucrezi într-un birou, investește într-un ventilator mic care te va ajuta să te răcorești rapid dacă temperatura este prea ridicată.

Apă

Știai că apa cu sare îmbunătățește de multe ori simptomele exacerbate la nivel cutanat? Ajută la înlăturarea pielii descuamate, care se acumulează în timp, așa că, dacă ești în apropierea mării, poți să faci o baie! Cu condiția să nu ai plăgi deschise sau infectate. Perfecționarea tehnicii de înot în piscină poate avea același efect asupra pielii, doar să îți aduci aminte să faci un duș imediat după ce ieși din apă pentru a îndepărta clorul, deoarece uneori acesta poate avea efect iritant. Înotul și mersul prin apă sunt, de asemenea, de ajutor în ameliorarea durerii de la nivelul articulațiilor, apa susținând greutatea corpului și reducând presiunea asupra articulațiilor, permițând astfel întărirea musculaturii.

Insecte și altele

Nimănui nu îi place să aibă brațele și picioarele pline de înțepături de insecte, dar dacă ai în mod regulat reactivări ale leziunilor cutanate, atunci este cu atât mai important să încerci să eviți să fii „desertul” insectelor! Înțepăturile insectelor sau zgârieturile pot cauza formarea plăcilor de psoriazis în zona afectată, așa că protejează-te întotdeauna cu un spray împotriva insectelor. Un sfat util este să ai mereu la tine o eșarfă subțire; dacă simți că te poți alege cu câteva înțepături, atunci protejează-ți pielea punând eșarfa peste umeri.

Ține minte să te protejezi și pregătește-te pentru o vară plină de distracție!