It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Diagnosticul de artrită psoriazică implică multe lucruri pe care poate le anticipai sau nu.

Suntem convinși că nu te așteptai să-ți formezi un vocabular medical pe care să-l îmbogățești atât de rapid. Dar indiferent dacă ai anticipat sau nu, termeni precum dactilită, citokine și spondilită pot deveni rapid la fel de familiari precum abecedarul. Cu toate acestea, se poate să fie un termen cu care să fii mai puțin familiarizat(ă). Ai auzit până acum de entezită? Nu este foarte des discutat, dar este esențial pentru a înțelege cum ne poate afecta artrita psoriazică.

Pe scurt, entezita poate să apară la aproximativ 35% dintre pacienții cu artrită psoriazică1 și reprezintă inflamația entezelor, adică a zonelor unde tendoanele (prin intermediul cărora mușchii se prind de os) sau ligamentele (prin intermediul cărora oasele se conectează între ele) se inseră pe os1.

Știai că: énthesis este de fapt termenul din greacă pentru „a conecta” sau „inserție”?

Un studiu recent a dezvăluit că există trei factori de risc (fiecare complet independent față de celălalt) pentru pacienții cu artrită psoriazică care dezvoltă entezită: valori mai mari ale indicelui de masă corporală (IMC), un număr mai mare al articulațiilor cu inflamații active și, de asemenea, pacienții mai tineri1.

Este interesant faptul că aproximativ 15% dintre pacienții participanți în studiu diagnosticați cu entezită au fost, de asemenea, diagnosticați cu fibromialgie, dar nu este clar dacă există o legătură directă între cele două afecțiuni1.

Deci ce se întâmplă de fapt în corp?

Ei bine, ca multe alte lucruri asociate cu artrita psoriazică, entezita este de natură inflamatorie. Pentru pacienții cu artrită psoriazică, stresul de la nivelul entezelor poate declanșa hiperactivitatea sistemului imunitar, care acționează împotriva structurii osoase și a țesuturilor din vecinătate. 

Entezita apare cel mai frecvent la nivelul călcâiului, cotului și coloanei vertebrale și este descrisă ca o senzație de durere și rigiditate, adesea însoțită de tumefiere2.

Durerea provocată de entezită, spre deosebire de alte tipuri de durere din afecțiunile articulare, este resimțită în vecinătatea unei articulații sau pe o suprafață mai mare2.

La pacienții cu artrită psoriazică, dacă inflamația entezelor nu este tratată, aceasta poate conduce la eroziune osoasă3. Dacă te îngrijorează entezita, atunci discută cu medicul despre diagnostic și controlul afecțiunii.

 

Referințe

1Anderson, P. Enthesitis Common in Psoriatic Arthritis. Accesat în Mai 2021

https://www.medpagetoday.com/rheumatology/arthritis/62495

2WebMD, What are some symptoms of enthesitis? Accesat în  Mai 2021

https://www.webmd.com/arthritis/psoriatic-arthritis/qa/what-are-some-symptoms-of-enthesitis

3Medical News Today, How does psoriatic arthritis affect the body? Accesat în  Mai 2021. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322632.php